WRC 9 – recenze PS5 verze | Recenze

WRC 9 – recenze PS5 verze

  • 8. 12. 2020, 12:00
  • Jan Válek

Letošní ročník rally získal svoji PS5 verzi, která nadchnula a až kupodivu z čista jasna přichází s opravdu next-gen zážitkem.

Zatímco všechny PS4 hry můžete hrát na nové generaci v rámci zpětné kompatibility, některé tituly se dočkaly i své plnohodnotné a odlišné verze pro PlayStation 5. Jednou z nich je i letošní WRC 9, které vyšlo koncem léta a na PS4 jsme ho pro vás již zrecenzovali. Některé samotné PS5 verze ani recenzovat nebudeme, protože jsou jednoduše takřka totožné, ale v případě této hry to neplatí. A tvůrci mě dokázali hodně mile překvapit. V čem tato next-gen edice vyniká, co nabízí a jak se hraje?

Právě na původní recenzi v dnešním článku navážeme a v rámci rekapitulace bych shrnul, že WRC 9 jsem si na PS4 užíval, i když nepřineslo moc novinek a neslo se na hodně podobné vlně jako předchozí ročník. Bývá to ovšem zvykem u všech pravidelně vycházejících pokračování. Jakmile jsem poprvé spustil PS5 verzi, byl jsem doslova nadšen a unesen krásným grafickým zpracováním. Zatímco u jiných titulů jsou rozdíly spíše kosmetické, WRC 9 přináší mezi generacemi za mě nejvýraznější grafický posun kupředu. Obraz je krystalicky čistý, naprosto hezky plynulý v 60 FPS a na prožitku to společně s dalšími aspekty dělá hodně. Když jsem si v rámci recenze Dirt 5 na PS4 stěžoval na odfláknuté modely aut, pak zde platí pravý opak. Byť o atmosféru jako takovou se stará spíše prostředí. Také efekty rozmarů počasí byly silnou devizou už v PS4 verzi a zde jsou ještě o stupínek lepší a hezčí.

V souvislosti s recenzemi her pro PlayStation 5 se vždy bavíme také o zapojení a využití možností ovladače DualSense. V tomto ohledu WRC 9 naprosto exceluje. Šlo vlastně o první závodní hru, kterou jsem na PS5 měl možnost vyzkoušet, a nadšení přišlo velké. Až si skoro říkám, jestli bude stále platit, že závodní hry jsou nejlepší s volantem… Tam byste o ten skvělý prožitek byli ochuzeni. Zatímco někteří vývojáři implementaci zatím spíše odflákli, v tomto případě je to naprostá paráda. Pokud ještě jednou odbočím k již zmíněnému Dirt 5, které také již má svojí PS5 verzi, tak za něj se mohou Codemasters stydět. A také se již – patrně po vyzkoušení WRC 9 – nechali slyšet, že připravují v brzké době vydat update, který právě využívání DualSense ovladače kompletně předělá a vylepší. Je trošku paradoxem, že pro další budoucí roky právě Codemasters získali licenci na zpracování WRC her s oficiální licencí, a přitom vydavatel Nacon stojící za WRC 9 odvedl o poznání lepší práci v mnoha ohledech, než oni s nejnovějším Dirt.

Oblast a způsob využití DualSense rozebereme ještě trošku detailněji, přestože pouhý popis zkrátka nemůže nahradit a vyjádřit prožitek, jaký dostanete přímo během hraní. Jednak tu máme adaptativní spouště, tedy L2 a R2. Zatímco při přidávání plynu při běžném rozjíždění jde všechno s lehkostí stisku, velký efekt poznáte při brždění, kdy se tuhost levé spouště upravuje dle skutečného odporu brzd. A pokud pedál „sešlápnete“ hodně zostra, ucítíte doslova ve svých rukách realistickou odezvu brzd i kopance ABSka. Ani páčka sloužící pro přidání plynu nejde vždy úplně lehce a krásně funguje při zrychlování a vybírání zatáček. Haptická odezva na ovladači našla také široké využití. Pocítíte díky ní krásně změnu terénu – například při přejetí z hladkého asfaltu na prašnou cestu s kamením. Ale tím nekončíme a do vašich rukou se haptickou odezvou dostávají třeba nárazy nebo vyjetí z tratě. S tím spojené poničení vozu má také větší vliv na jeho ovladatelnost díky všem výše popsaným prvkům. A do odezvy se projeví třeba i každé prkno na dřevěném mostě. Kdo nepocítil na vlastní kůži, nepochopí.

Zdroj: Nacon

Ani tím však s inovacemi a zapojením ovladače PlayStation 5 nekončíme, protože zde ještě máme jeho kvalitní zabudovaný reproduktor. Tvůrci mysleli opravdu na všechno, tudíž i po zvukové stránce významně dokresluje atmosféru a umocňuje zážitek. Všichni motorističtí nadšenci budou určitě vrnět blahem při zvucích praskání z výfuku, které v tomto případě vychází přímo u vás z ovladače. Již zmíněný efekt při změně terénu a najetí třeba na kamení se také projevuje po audio stránce přímo v ovladači. Šikovnými nápady zde opravdu nešetřili a ještě bych z toho všeho zmínil třeba průjezd kaluží. Nejen, že se vizuálně krásně rozmáznou kapky vody na obrazovce, ale slyšíte i šplouchnutí – opět přímo z ovladače DualSense. Paráda a přesně takto se mi to líbí, jiné PS5 tituly by se zde mohly učit, a to včetně launch her přímo vydávaných Sony. WRC 9 bych tak z hlediska využití a představení možností přirovnal k Astro’s Playroom, které však není ani samotnou hrou, jako spíše technologickou ukázkou právě nových funkcí v praxi.

Abych vše shrnul, tak WRC 9 na PlayStation 5 opravdu překvapilo a hodnotím ho jako vůbec nejlepší PS5 verzi již dříve v letošním roce vydaných her. Uvidíme, jestli dokáže podobným způsobem překvapit třeba i FIFA 21, kterou si zrecenzujeme zanedlouho. Nicméně zatímco jsem opravdu next-genové rally závody očekával až příští rok, zčista jasna se objevily už nyní, navíc pokud jste si hru koupili na PS4, máte klasicky tuto PS5 verzi úplně zdarma. Vývojářům z Kylotonn Entertainment za to nezbývá než poděkovat a pokud jste fanoušky závodních rally her, tak nesmíte WRC 9 minout.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Nádherné vizuální zpracování
  • Zatím nejlepší využití DualSense ovladače v praxi
  • Prožitek z jízdy i samotný jízdní model
  • Zábavné a chytlavé závody
  • Split-screen screen pro hraní ve dvou na jedné konzoli
  • Po obsahové stránce totožné s WRC9 na PS4 a velmi podobné WRC8
9/ 10

Závěr

Nabídka závodních her na PS5 je zatím hodně strohá, ale není třeba zoufat, protože s WRC9 si vystačíte na dlouho. Pro mě nejlepší závodní hra letošního roku a stejně tak zatím nejlepší PS5 verze původně hry vydané koncem léta na PS4. Jak z hlediska grafického zpracování, tak využití nového ovladače, výsledkem tohoto spojení je skvělý zážitek ze závodění.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.