PS Plus – vše co potřebujete vědět | Témata

PS Plus – vše co potřebujete vědět

  • 29. 6. 2020, 09:35
  • Redakce

Odpovědi na všechny otázky ohledně předplatného PS Plus na jednom místě.

Služba PlayStation Plus vznikla v době PlayStation 3, konkrétně právě nyní v červenci 2020 slaví výročí 10 let. Za celou dobu prošla určitými změnami a k čemu je dobrá, jaké jsou její výhody, cena a všechny další informace vám objasníme v tomto článku.

  • Předplatné potřebujete pro hraní her v online multiplayeru

  • Získáte 100GB cloudového úložiště pro zálohu i přenos vašich uložených pozic ze všech her

  • Každý měsíc garantované minimálně 2 hry zdarma

  • Dodatečné slevy na nákup vybraných her

  • Automatické stahování všech patchů a updatů konzole

Zdroj: oficiální web distributora

Všechny tyto výše popsané výhody máte pouze po dobu, kdy je aktivní předplatné. Takže například hry získané v rámci PS Plus nabídky můžete hrát i kdykoli později, nejen během měsíce, kdy jsou aktivní, ale pouze do té doby, než zrušíte předplatné. V daném měsíci si je pouze musíte zdarma skrz PS Store „koupit“, abyste je měli ve svém účtu. Následně dokud máte aktivní předplatné, můžete si je kdykoli stáhnout. Podobně to platí i s online úložištěm, ideální věcí jak pro automatické zálohování, tak v případě, kdy máte dvě konzole a chcete zajistit synchronizaci mezi nimi.

Jak získat PS Plus?

Pokud máte nově konzoli PlayStation, tak jste přímo s ní patrně obdrželi poukaz na 14denní trial verzi, během níž si můžete zdarma všechny funkce a výhody vyzkoušet. Následně už je na vás, jestli se vám předplatné a jeho výhody líbí a pořídíte si ho, nebo budete používat PS4 bez něho, a tedy především bez online multiplayeru ve hrách.

Předplatné si lze koupit na 1 měsíc, 3 měsíce nebo 1 rok.

Zdroj: oficiální web distributora

Cena PS Plus

Cena není úplně pevně fixní a lehce se proměňuje především z důvodu kurzu koruny. Roční předplatné přímo skrz PS Store vychází na 1 560 Kč (v přepočtu 130 Kč měsíčně), tříměsíční na 650 Kč (tj. 217 Kč měsíčně) a nebo měsíční za 235 Kč. Rozdíl je to opravdu velký, a tak jestli to myslíte jen trošku vážně s PlayStation, určitě doporučujeme roční variantu.

Sehnat ho můžete i u běžných prodejců her, a to jak v klasické „krabicové“ verzi, kdy získáte na papírku kód pro uplatnění v PS Store, tak mnoho prodejců nabízí digitálně scan tohoto voucheru. Při koupi předplatného mimo oficiální PS Store byste si především měli dávat pozor na správný zeměpisný region poukazu a vašeho účtu v PlayStation Network. Uplatnění je velmi snadné – stačí v konzoli nebo přes PC přejít do vašeho PS Store účtu, zvolit Redeem Codes a zadat 12-znakový kód.

Už se stala pravidlem akce Days of Play, která se koná každý rok začátkem června a v rámci ní máte možnost pořídit si poukaz na PS Plus ve výrazné slevě. V letošním roce probíhalo Days of Play do 17. června a s 30% slevou vycházelo roční předplatné na 1 092 Kč – tj. 91 Kč za měsíc.

Zdroj: oficiální web distributora

Hry zdarma k předplatnému PS Plus

Každý měsíc se spekuluje o tom, jaké hry se objeví v nabídce PS Plus. A po jejich zveřejnění se prakticky vždycky ozývají hráči, kteří zrovna s nabídkou nejsou spokojeni. Je to jasné a logické – nikdy se nemůže Sony trefit do vkusu všem. Na druhou stranu je potřeba ke hrám zdarma přistupovat tak, že jsou jen jakousi třešničkou na dortu a nikoli hlavním prvkem PS Plus předplatného. Navíc když si to rozpočítáme, tak s ročním předplatným získáte 24 her zdarma, někdy i více, protože přichází mimořádné nabídky v podobě extra hry.

Při koupi ročního předplatného to znamená, že vás jedna hra vyjde na 65 Kč, resp. 46 Kč pokud jste si navíc předplatné pořídili s 30% slevou. Takto je potřeba k PS Plus hrám zdarma přistupovat, mnohdy se určitě stane, že vás nějaký titul nezaujme nebo ho již máte ve své sbírce. Naopak dle našeho názoru je na celém systému dobré, že si díky těmto nabídkám vyzkoušíte právě i třeba hry, které vás dříve nezaujaly a třeba na ně ještě změníte názor.

Zdroj: oficiální web distributora

Kdy budou oznámeny nové PS Plus hry zdarma?

Jedna z nejčastějších otázek, která každého zajímá – kdy se dozvím jaké budou nové PS Plus hry a kdy jsou k dispozici nové tituly pro další měsíc? Někomu by se celý systém mohl zdát složitý, ale ve skutečnosti je to úplně jednoduché a má to svá přesně daná pravidla, i když občas Sony překvapí a jsou určité mimořádnosti, přidá hru navíc, zveřejní ji dříve, než je běžný plán, atp.

Nové hry zdarma v rámci PS Plus jsou typicky oznámené přesně 6 dnů předtím, než jsou k dispozici ke stažení. Zároveň i když se bavíme o hrách na konkrétní měsíc, nejsou k dispozici přesně od prvního do posledního dne v měsíci, ale lze je stáhnout první úterý v daném měsíci.

V praxi a na konkrétním aktuálním příkladu v době vydání článku to znamená, že v červenci 2020 se nových her dočkáme nejpozději co to jde, a to v úterý 7. července. Zároveň jejich oznámení by mělo proběhnout ve středu 1. července, tedy šest dnů před uvedením do nabídky na PS Store.

Zdroj: oficiální web distributora

Můžu hrát zdarma získané hry i po vypršení předplatného?

Nemůžete. Na druhou stranu po celou dobu předplatného si můžete kdykoli pustit starší tituly, které jste si v rámci PS Plus zdarma „koupili“. Jakmile vám ale platnost vyprší, přijdete i o přístup k nim. Na druhou stranu kdykoli si PS Plus znovu obnovíte, tak se vám aktivují. V tomto směru pouze pozor na to, že Sony může uzavřít vás PlayStation Plus účet, pokud ho nepoužíváte po dobu 24 měsíců a v tu chvíli přijdete nadobro o všechny digitální bonusy, které jste dříve získali.

Může více členů domácnosti používat výhody PS Plus?

Ano, výhody PS Plus lze sdílet s více členy domácnosti v rámci jedné konzole. V tomto směru je důležité pouze jedno – účet s aktivním předplatným musí mít danou PS4 konzoli ve svém účtu nastavenou jako primární.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.